Oktatás

 

Franczia DánielFelnőttek és gyerekek is keresnek azzal a kéréssel, hogy tanítsam őket. Van köztük olyan, aki kikapcsolódásként, csak a saját örömére szeretne zenélni, van, aki a már meglévő tudását szélesítené ki, vagy készségeit fejlesztené, s vannak sokan, akik szintén az álmaikat követik. Örömmel tanítom meg az általam és mások által kitalált technikákat, ritmusokat. Hiszem, hogy ha valakinek az a sorsa, az akár velem, akár nélkülem is eljut oda, ahová szeretne.

Oktatok darbukán, cajonon és keretes dobon, handpan-en, ceglédi kannán személyes és online óra keretein belül, valamint a gyerekeknek a nyári zenetáborok, felnőtteknek a közel-keleti ütőhangszeres elvonulós hétvégék jelenthetnek még intenzívebb hangszeres élményt.

Mivel sokfélék vagyunk, arra biztatom tanítványaimat, hogy menjenek el másokhoz is tanulni, tapasztaljanak minél többet. Nekem is szükségem van rá, hogy új utakat mutassanak, így szélesedik a világom, s ez a folyamat az élet természetes velejárója.

Budapesten és Veszprémben tanítok állandó jelleggel, illetve Veszprémben és környékén egy waldorf-intézménnyel együttműködve már 2011 óta egy „darbukásműhelyben” rendszeresen foglalkozom gyerekekkel is, több csoportban. Úgy tudom, jelenleg ez az egyetlen folyamatosan működő „darbukaiskola” az országban, ahol a gyerekek hétről-hétre módszeresen, akár nyolcéves kortól közel-keleti ütőhangszeres játékot tanulhatnak, s tudásukat időről időre be is mutathatják a közönségnek.

2017-től a Mathias Corvinus Collegium előadójaként is szerepet vállalok a fiatalok zenei ízlésének fejlesztésében, és abban, hogy minél önfeledtebben tapasztalhassák meg az együtt zenélés örömét.