Napvilág Művészeti Műhely – Dallam-szigetek

2017 tavaszán vetődött fel bennünk, hogy összeüljünk együtt zenélni. Csak úgy lazán, minden kötöttség és elvárás nélkül, csupán azzal a céllal, hogy jól érezzük magunkat. Így történt, hogy egy szép napsütötte délután, egy üveg nagymama kezei által készített házi levendula szörp iszogatása mellett improvizáltunk megállás nélkül órákon át, a magunk kedvére. Pozitív hatásai egyértelműek voltak, így egyszerűen megszületett ez a nyugtató zenei anyag, melyben gondolatok nélkül csak zenéltünk, abban a megfoghatatlan világban. Nem irányítottunk, inkább megnyíltunk, átadva magunkat valami rendkívülinek, hogy rajtunk keresztül nyilvánulhasson meg ez a nem földi és nem égi alkotás. Egy átjáró ez kint és bent, fent és lent között.

 

A CD-n az elektromos zongora legszebb hangszínei társulnak különleges ütős és pengetős dallamhangszerekkel, úgy mint a handpan, sansula, nyelvesdob, tibeti hangtálak, gongok. Ebből a fúzióból lágy, és mégis lüktető, érzelemgazdag relaxációs muzsika született, mely egyáltalán nem tolakodó, inkább teret enged a hallgatóban a gondolatok és érzések megszületéséhez. Az albumban található zenéket az alkotók úgy fűzték össze, hogy a befogadót folyamatosan egyre mélyebb meditatív állapotba juttassa, majd a játékidő végére újra kivezesse abból. 

A zene hatására figyelmünk izgalmas absztrakciókhoz vezet, lehetőséget ad ahhoz, hogy igazán elmélyedjünk önmagunkban, tudatába kerüljünk az éppen bennünk zajló folyamatoknak, vagy egyszerűen teret engedjünk a relaxáció jótékony hatásainak.

 

A spontán improvizációk nemcsak a saját örömünkre szolgálnak, hanem különböző fellépéseken is nagy sikert arattak. Határozottan tapasztaltuk, hogy kifejezett igény van erre. Ezért döntöttünk úgy, hogy szélesebb körben is megosztjuk zenénket. Koncertjeinken fontos szempont, hogy minél kényelmesebb helyzetben tudják hallgatni a jelenlévők, ezért gyakran pihenőszékes “nézőteret” alakítunk ki. 

 

Ízelítő: